Τα πιο δημοφιλή cocktails του 2019

Τι παρήγγειλαν περισσότερο στα μπαρ τη χρονιά που διανύουμε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 04 Δεκεμβρίου 2019

Σε λιγότερο από έναν μήνα, το Drinks International θα κυκλοφορήσει την περιβόητη λίστα του με τα best sellers cocktails της χρονιάς που προσεχώς θα μας εγκαταλείψει, ωστόσο η τελική 10άδα έγινε ήδη γνωστή. Σε αυτή, βλέπουμε μία νέα είσοδο και μία μεγάλη έξοδο σε σχέση με την περσινή λίστα, ενώ δίχως αλλαγή παρέμειναν τα πράγματα στην κορυφή. Τα 10 cocktails με τη μεγαλύτερη ζήτηση, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν 127 κορυφαία μπαρ από 31 χώρες, είναι τα παρακάτω.

10. Moscow Mule

Τα πιο δημοφιλή cocktails του 2019

Αρκεί να πούμε πως πρόκειται για βότκα με μερικά twists για να καταλάβεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Το Moscow Mule ωστόσο συγκαταλέγεται στα κλασικά και είναι ένα από τα best sellers cocktail όχι μόνο της φετινής χρονιάς αλλά όλων των εποχών. Η προέλευσή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με την Μόσχα και είναι ένα 100% αμερικάνικο cocktail που πρωτοφτιάχτηκε στο Μανχάταν το 1941, στο μπαρ του ξενοδοχείου Chatham από τους John A. Morgan (της εταιρείας Cock 'n' Bull που έφτιαχνε και εμπορευόταν ginger beer, διατηρούσε επίσης εστιατόρια), John G. Martin (της εταιρείας διανομής ποτών G.F. Heublein Brothers Inc.) και Rudolph Kunett (Ρώσος μετανάστης στις ΗΠΑ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βότκας εκεί). 

9. Aperol Spritz

ΚΟΚΤΕΪΛ APEROL SPRITZ

Η νέα είσοδος στην πρώτη δεκάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της λίστας -εκτοπίζοντας μάλιστα από αυτή το Mojito- σχετίζεται με το Aperol Spritz, όχι τυχαία καθώς μιλάμε για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ποτά του 2019. Το ίσως δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη, με το βασικό του συστατικό να είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που συμπεριλαμβάνονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.

8. Margarita

ΚΟΚΤΕΪΛ MARGARITAΜία θέση πιο κάτω από την περσινή της κατάταξη, η Margarita παραμένει πάντοτε μία κλασική επιλογή. Τεκίλα, χυμός lime και triple sec, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού αρκούν για να διαμορφώσουν το απόλυτο τον ξεχωριστό της χαρακτήρα. Πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές. Φημολογείται πως το διάσημο cocktail φτιάχτηκε για πρώτη από τον Carlos "Danny” Herrera στο μπαρ του ξενοδοχείου Rancho la Gloria, στην Τιχουάνα του Μεξικό, το 1938. Η Αμερικανίδα χορεύτρια Marjorie King ήταν τακτική θαμώνας, αλλά είχε αλλεργία σε κάθε τύπο αλκοόλ, εκτός από την τεκίλα, την οποία όμως δεν μπορούσε να πιει σκέτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Herrera εμπνεύστηκε τη συνταγή.

7. Espresso Martini

ΚΟΚΤΕΪΛ ESPRESSO MARTINI

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι, ναι, υπάρχει κόσμος που ακόμη παραγγέλνει Espresso Martini, πολύ συχνά και σε εστιατόρια. Από την άλλη, οι bartenders αρέσκονται να αποκαλούν το εν λόγω cocktail την "κοκαΐνη των βαρετών ανθρώπων". Για την ιστορία, το αποτέλεσμα της ανάμιξης βότκας, λικέρ καφέ, σιροπιού ζάχαρης και καφέ espresso δημιοργήθηκε το 1983 στο Soho Brasserie του Λονδίνου από τον bartender Dick Bradsell. O μύθος λέει ότι ένα μοντέλο μπήκε στο μπαρ κατά τις 10 το πρωί και ζήτησε από τον Bradsell κάτι δυνατό καθώς είχε αρκετές ώρες δουλειάς μετά. Συγκεκριμένα, η εν λόγω καλλονή χρησιμοποίησε τη φράση: "I want something to wake me up and fuck me up".

6. Dry Martini

ΚΟΚΤΕΪΛ DRY MARTINIΠέφτοντας δύο θέσεις συγκριτικά με το 2018, το μάλλον δημοφιλέστερο των martini coktails φτιάχνεται αυστηρά με gin και όχι με βότκα και κάθε bartender που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να το παρασκευάζει άψογα και να το σερβίρει αναλόγως. Η ιστορία του τρέχει πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο που άρχισαν να γίνονται δημοφιλή τα London dry gins. Τέλος, όχι, δεν είναι αυτό που προτιμούσε ο James Bond.

5. Manhattan

ΚΟΚΤΕΪΛ MANHATTANΑντίστροφη πορεία με το Dry Martini ακολουθεί το Manhattan, ανεβαίνοντας δύο θέσεις φέτος. Ο συνδυασμός παραμένει πάντοτε ο ίδιος -ένα combo από ουίσκι, γλυκό βερμούτ και bitters- από την πρώτη φορά που σερβιρίστηκε το ποτό, δηλαδή από τα τέλη του 1800 στο περίφημο The Manhattan Club της Νέας Υόρκης. Εξαιρετικά αξιόλογη είναι και η low-ABV εκδοχή του, για όλους όσους προτιμούν μία λιγότερο αλκοολική πρόταση.

4. Daiquiri

ΚΟΚΤΕΪΛ DAIQUIRIΤο τροπικότερο των κλασικών cocktails κατόρθωσε να κερδίσει μία θέση στο φινάλε της δεκαετίας. Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Σχεδόν παρόμοια είναι και η απλούστερη για το ποτό σήμερα, παρότι συναντάται σε εκατοντάδες διαφορετικές εκτελέσεις. 

3. Whiskey Sour

ΚΟΚΤΕΪΛ WHISKEY SOURΟ συνδυασμός ενός τονωτικού ποτού με ένα εξαιρετικά comfort drink βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στο Whiskey Sour. Το ουίσκι και το λεμόνι είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές, με το ασπράδι αυγού να προσθέτει βαθύτητα στο σώμα και η ζάχαρη περαιτέρω γλυκύτητα. Το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας, από τα μέσα του 19ου αιώνα, ήταν το πρώτο που εφάρμοσε την τακτική της ανάμειξης ενός τύπου αλκοόλ αναμιγνύεται με λεμόνι και ζάχαρη, ενώ το ασπράδι αυγού σε αυτό προσαρμόστηκε λίγο καιρό αργότερα. 

2. Negroni

ΚΟΚΤΕΪΛ NEGRONIΣτη Φλωρεντία, ένα μεσημέρι του 1919, ο ο ιδιοκτήτης του Cafe Casoni ζήτησε από τον μπάρμαν του να του αντικαταστήσει τη σόδα από το Americano του (Campari, γλυκό βερμούτ, σόδα) με gin. Ο τελευταίος του το έφτιαξε και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκαλιού αντί για λεμόνι. Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail. Και πολύ καλά έκανε εδώ που τα λέμε.

1. Old Fashioned

ΚΟΚΤΕΪΛ OLD FASHIONED

Αν κάνεις την ερώτηση ποιο είναι το κλασικότερο cocktail που υπάρχει, 8 στις 10 φορές θα λάβει τη συγκεκριμένη απάντηση: Old Fashioned. Η κλασσική συνταγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ωστόσο, δημοσιεύτηκε το 1862, στο πρώτο cocktail manual που υπήρξε ποτέ, το Jerry Thomas' Bartenders Guide: How To Mix Drinks (και ναι, είναι εκείνη που προτιμά ο Don Draper στο Mad Men με rye ουίσκι, σόδα και ένα κερασάκι). Το όνομά του όμως δόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1880, όταν πλέον είχε γίνει μία σταθερή επιλογή στα μπαρ της εποχής. Αξίζει να αναφερθεί ότι παραμένει στην κορυφή της λίστας για 5η συνεχόμενη χρονιά. 


Διάβασε ακόμη πώς τα ελληνικά αποστάγματα ξεκινούν να κατακτούν τον κόσμο του μπαρ, γιατί σταματά το εμπάργκο των bartenders στη βότκα και πώς χτίστηκε ο μύθος της αθηναϊκής σκηνής των bars

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία και η συνταγή του Milk Punch

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το μάλλον ιδανικότερο cocktail αυτής της περιόδου.

5 cocktails με κρασί για τις γιορτές

Κάτι εναλλακτικό, αντί για τα κλασικά Old Fashioned και gin-tonic.