10 ερωτήματα για τη νέα σεζόν του NBA

Και οι απαντήσεις τους.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Δεκεμβρίου 2020

Το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη, το ΝΒΑ, επιστρέφει τα ξημερώματα της Τετάρτης, με όλο τον αθλητικό κόσμο να έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του στα παρκέ της αντίπερα όχθης του Ατλαντικού, μετά την άκρως επιτυχημένη σεζόν της Φούσκας, που βρήκε πρωταθλητές του Los Angeles Lakers του LeBron James.

Θα μπορέσει η ομάδα του ΛΑ να επαναλάβει το κατόρθωμά της ή θα έχουμε αλλαγή σκυτάκης στην κορυφή. Το Esquire επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε 10 από τις πιο καυτές ερωτήσεις της σεζόν που μόλις ξεκινά.

Ποιες αλλαγές υπάρχουν στο πρόγραμμα των αγώνων;

Η σεζόν 2020-21 ξεκινά το βράδυ της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ (ξημερώματα Τετάρτης για εμάς). Σε αυτή θα διεξαχθούν 72 αγώνες κανονικής περιόδου για κάθε ομάδα αντί για τους συνηθισμένους 82. Το All-Star break θα γίνει στις 5-10 Μαρτίου και τα playoffs θα ξεκινήσουν στις 22 Μαΐου, με σκοπό να ολοκληρωθούν στις 22 Ιουλίου. Όλα αυτά βέβαια υπό κανονικές συνθήκες.

Είναι ικανοί για την υπέρβαση οι Bucks του Γιάννη Αντετοκούνμπο;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Milwaukee Bucks (@bucks)

Ο Greek Freak συμφώνησε να παραμείνει παίκτης των Milwaukee Bucks μέχρι το 2026, υπογράφοντας μάλιστα νέο supermax συμβόλαιο $228.200.240 -το οποίο τυγχάνει να είναι και το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ. Ο Γιάννης θα έχει έτσι την ευκαιρία να δουλέψει ακόμη περισσότερο το project που χτίστηκε επάνω του στο Ουισκόνσιν, χωρίς πια να τον απασχολεί το μέλλον του σε κάποια άλλη, πιθανότατα εμπορικότερη ή και καλύτερη ομάδα. Αρκεί όμως αυτό για το κάτι παραπάνω; Ο Jrue Holiday είναι ουσιαστικά η μόνη αξιόπιστη προσθήκη και αυτό από μόνο του λέει αρκετά. Μένει να μας διαψεύσουν οι Bucks στο γήπεδο.

Πού θα πάει ο James Harden;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by James Harden (@jharden13)

Το αν θα ολοκληρώσει τη χρονιά στο Χιούστον ο James Harden, είναι ένα ζήτημα που γίνεται ολοένα και πιο αμφισβητήσιμο όσο περνούν οι μέρες. Θα ξεκινήσει πάντως σίγουρα εκεί, χωρίς να αποκλείεται ένα trade μέσα στη χρονιά και μάλιστα σε κάποιον από τους -θεωρητικά πάντοτε- διεκδικητές του τίτλου.

Θα χτίσουν δυναστεία οι Lakers;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Los Angeles Lakers (@lakers)

Ας πάρουμε κάποια δεδομένα. Οι Lakers είναι οι εν ενεργεία πρωταθλητές και με αυτό ακριβώς το mentality θα ξεκινήσουν τη σεζόν. Έχουν τον LeBron James και τον Anthony Davis. Μπορεί να έχασαν μονάδες όπως οι Danny Green (κυρίως), JaVale McGee, Rajon Rondo και Dwight Howard αλλά φρόντισαν να επιστρατεύσουν τους Montrezl Harrell, Wesley Matthews, Marc Gasol και Dennis Schroder. Δεν τα λες και άσχημα τα πράγματα. Τουλάχιστον όχι για το άμεσο μέλλον. Για το απώτερο, θα χρειαστεί πολλή δουλειά μετά από αυτή τη χρονιά.

Τι μπορεί να καταφέρει ως προπονητής ο Steve Nash;

Το ντεμπούτο του Kevin Durant στο Μπρούκλιν αναμένεται για πάνω από έναν χρόνο. Βέβαια, εκτός από αυτόν, θα ντεμπουτάρει και στον πάγκο των Nets ο Steve Nash, στην πρώτη του απόπειρα ως head coach. Ο Καναδός πάλαι ποτέ κορυφαίος γκαρντ έχει στα χέρια του ένα πλήρες οπλοστάσιο και όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση και οι απαιτήσεις, έχει το μπασκετικό IQ για να το διαχειριστεί. Θα έχει άλλωστε στο πλευρό του και μία πολύ έμπειρη ομάδα προπονητών. Αρκεί να μην αρχίσει τα τρελά του ο Kyrie Irving.

Ποιος θα είναι καλύτερος στη νέα του ομάδα: Ο John Wall ή ο Russell Westbrook;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by johnwall (@johnwall)

Αυτή η σεζόν θα είναι κομβική και για τους δύο. Ο Wall υποστηρίζει πως είναι υγιής και καλύτερος από ποτέ ενώ ο Westbrook έχει την ευκαιρία για μία νέα αρχή στο πλευρό του Bradley Beal. Στην πρώτη περίπτωση πολλά θα εξαρτηθούν από το πόση ώρα θα έχει (ή πιο ορθά, θα θέλει) την μπάλα στα χέρια του ο νέος γκαρντ των Rockets. Στη δεύτερη, από το πώς θα λειτουργήσει η συνύπαρξη του νέου σταρ των Wizards με τον έτερο αστέρα της ομάδας της Ουάσινγκτον. Φαινομενικά, ο Westbrook έχει ένα μικρό προβάδισμα για καλύτερη χρονιά.

Τι θα κάνουν οι Golden State Warriors δίχως τον Klay Thompson;

Αρχικά, έμοιαζε πολύ πιθανό να έχουμε μία εκρηκτική bounce back  χρονιά για τους Warriors, με τους δύο σταρ τους υγιείς και με την επιλογή του σέντερ του James Wiseman στο νο.2 της λοταρίας όπως και εκείνες των Nico Mannion και Justinian Jessup, στον δεύτερο γύρο. Ο πρώτος (νο.48 από την Arizona, 1.91 μ., γκαρντ) θεωρείται το παιδί-θαύμα του ιταλικού μπάσκετ και ο δεύτερος (νο. 51, 2.01 μ., γκαρντ) ένας από τους καλύτερους σουτέρ του draft.

Δεν θα έλεγες άσχημες τις επιλογές τους αν δεν προέκυπτε ο νέος τραυματισμός του Klay Thompson στον αχίλλειο τένοντα, που πολλοί φοβούνται πως είναι αρκετά σοβαρός και μοιραία επισκιάζει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη. Η ομάδα του Steve Kerr πάντως, μπορεί ακόμη κι έτσι να είναι άκρως ανταγωνιστική και να χτίσει περαιτέρω για το μέλλον. 

Ποια θα είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα της σεζόν;

Ο αστάθμητος παράγοντας που ακούει στο όνομα Covid-19 δημιουργεί τεράστιες διαφοροποιήσεις στις ισορροπίες σε κάθε σπορ -μάλιστα το κάνει από τη μία στιγμή στην άλλη- και το ΝΒΑ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μία ομάδα δεν μπορεί να βελτιωθεί, ειδικά από τις στιγμή που έχουν μεσολαβήσει οι ανταλλαγές και το draft

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Atlanta Hawks (@atlhawks)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Phoenix Suns (@suns)

Σοβαρή υποψηφιότητα για την πιο βελτιωμένη ομάδα της χρονιάς έχουν θέσει οι Phoenix Suns, που προσέθεσαν τον Chris Paul (και τον σκληροτράχηλο Jae Crowder) στο πλευρό των νεαρών σταρ Devin Booker και Deandre Ayton. Το ίδιο ισχύει και για τους Atlanta Hawks, οι οποίοι απέκτησαν τους Rajon Rondo, Danilo Gallinari και Bogdan Bogdanović για να πλαισιώσουν τον Trae Young.

Τι να περιμένουμε από τους Miami Heat;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miami HEAT (@miamiheat)

Η ομάδα του Erik Spoelstra (και του Pat Riley) ενθουσίασε άπαντες στη Φούσκα της Φλόριντα, φτάνοντας μέχρι τους Τελικούς, παίζοντας "αλήτικο" αλλά με αρχές μπάσκετ. Σημαντικοί παίκτες όπως ο Jae Crowder και ο Derrick Jones Jr. αναχώρησαν για άλλες πολιτείες αλλά ο κορμός διατηρήθηκε: Ο Adebayo έμεινε και μάλιστα με max contact, ο Dragic συνεχίζει, με τον Jimmy Butler και τους υπόλοιπους να βλέπουν να έρχονται οι Avery Bradley και Maurice Harkless. Εύκολα γίνεται αντιληπτό πως με τόσους hard hat-type guys και την ίδια διάθεση για δουλειά, οι Miami Heat θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν.

Θα είναι ο Luka Doncic ο επόμενος MVP;

Ο Σλοβένος σούπερ σταρ των Dallas Mavericks εμφανίστηκε με λίγα παραπάνω κιλά -σίγουρα όχι μυϊκά- στα παιχνίδια της pre-season αλλά όλοι γνωρίζουμε πως αυτά είναι πιθανότατα κιλά... μπάσκετ. Πέρα από την πλάκα αλλά και το αυξημένο βάρος του, ο Luka Doncic, στα 22 του, μοιάζει να έχει καταφέρει ήδη αρκετά στην μέχρι τώρα καριέρα του στο ΝΒΑ. Ίσως αυτή να είναι η χρονιά της απογείωσης, με τους ειδικούς στην αντίπερα όχθη να αναφέρουν πως περιμένουν από αυτών να γίνει ο κορυφαίος πασέρ της χρονιάς και να βελτιώσει τα ποσοστά του. Αν συμβεί αυτό, πιθανότατα να δούμε και πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί από Ευρωπαίο γκαρντ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος